Saturday, 9 March 2013

Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka
* Ayah
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.

* Suami
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diribukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram dan apabila suami mendiam diri. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

* Abang
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula kepada abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM...Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

* Anak Lelaki
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabka n di akhirat kelak...nantikan tarikan ibunya.

Buat kaum lelaki di luar sana, korang perlu menjalankan tanggungjawab korang tu sebaik mungkin.. Jangan sebab nak ikut peredaran zaman yang serba moden ni korang membiarkan sahaja ibu, kakak, adik atau isteri korang melakukan kesalahan.. 

Ambil tahu pasal mereka juga.. Adakah mereka sudah solat? Adakah mereka menututp aurat dengan sebaiknya? Tegurlah mereka dengan penuh hikmah.. Jangan jadi dayus.. 

No comments:

Post a Comment