Sunday, 31 March 2013

Cat Friendships


Saya tak berapa nk sure apa hbgn dua ekor kucing ni.. Are they couples? Siblings? Friends? But who cares..


Those two cats had its own story.. 



Kucing yg terbaring tu sbnrnya dah mati coz kena langgar dgn keta.. tapi.. Seekor kucing lagi setia menunggu  and teman kan jer kucing yg dah mati sambil urut2 bdn.. Maybe dia buat cam tu sbb dia berharap kucing yg mati tu still boleh diselamatkan lagi.. Wallahualam.. Only ALLAH know..


Video klip kt bwh ni akan memaparkan kisah dua ekor kucing ni.. Jom tgk..


video

Kucing pon ada perasaan cuma cara dorang tunjuk kan feeling tu berbeza..

Cristiano Ronaldo


Cristiano Ronaldo.. Sebut jer nama dia mesti korang akan bayang kan Manchester United, Real Madrid nan Portugal.. Betul x? 

Sebenarnya saya ni x brpa gmar nan owg ni coz dia ni nmpk cam poyo jer.. Bjet je lebih (wt pminat2 Ronaldo jgn lak korang gi hentam saya lak pas ni).. Jaoh beza nan Lionel Messi.. At first that was my opinion about him.. But after I read an article about this guy in this blog (http://lulu-pages.blogspot.com) I've change my mind..

Once upon a time, there was a man named Cristiano Ronaldo.. eceh2.. Da cm citer dongeng mat salleh lak.. Ok2.. Ni cerita dia yg sebenarnya.. 

Time perlawanan antara Portugal dengan israel, si Ronaldo ni da wt satu suprise.. Jeng2.. Dia da wt orang rmai trkjut especially org Islam time dlm game tu.. Cristiano Ronaldo reject untuk tukar jersey bola dengan seorang pemain israel.. Wow!! Well done!!! Good job la bro..

Ada seorang wartawan tv Aljazeera pergi interview si Cristiano Ronaldo and si wartawan tu sempat laa bertanya " Sekarang ni awak berada di negara israel atau negara Palestin?.. ayt yg wrtwan tu pakai skema sgt.. so saya edit2 la ckit.. asal kan mksd eh sama jer..

Korang nk tahu apa yg dia jwb? time saya bca jawapan yg si Cristiano Ronaldo ni bgi, mmg wt saya everyday I shock (shock), every night I shock (shock).. Hehehe.. Trkeluar lak lirik lagu beast..

Korang tahu x dgn selamber dia gi jwb " Saya skrg berada di negara Palestin".. Amazing gilerr jwpn yg dia bagi.. Kalo korang x caya apa yg berlaku jom lyanz video klip ni.. Check it out..

Friday, 29 March 2013

Secret Recipe Result Cemerlang


Jom kita sambung entry kita pasal tips untuk menjadi cemerlang.. Setiap orang pasti ada cara nya tersendiri.. Bergantung kepada diri kita sebenarnya.. Kalo kita nak mmg kita akan buat, tapi kalo da malas tu berjuta2 berbilion2 bertrilion2 alasan la yg akan diberi.. 

Saya hanya boleh share apa yg saya buat saje buat sepanjang tahun peperiksaan SPM.. Urm.. Let me refresh it back first.. tut..tut...tut.. Ok saya dah ingat.. Bermula lah alkisah saya sebagai seorang student..

Sepanjang saya tengah belajar ada la certain benda yg mmg yg saya amalkan.. Saya buat secara berterusan ok? xde brek2 cm tekan brek keta derr..


Saya ni kdg2 blur kdg2 bole pick up apa yg cikgu ckp.. Seriously.. Jadi bila saya x phm saya akn buat muka blur saya  =.= .. Antara cikgu2 yg ngajor saya, cikgu bio saya lah paling kuat satelit dia coz dia selalu dpt kesan saya tgh blurr.. cikgu saya akan repeat cmpy la phm.. nsib bek la berkesan.. Hahaha.. tapi yg ni jgn lak korang gi apply.. Naya saya kunk x pasal2 nanti.. 

Bila dah tak phm tu rjin2 la gi tanya.. jgn wt donno.. cmpy bila korang x phm kalo da cm tu.. btol x? tu lah yg saya buat.. kalo ada jer bab yg saya tak phm saya akn pi tanya cikgu.. time nk salam time tu la saya pi tanya.. yela.. time dlm kelas bila saya tnya, ati saya ni still x puas dgn jwpn yg cgu bagi.. sebab cikgu kena terang kan kat sume skali walaupon yg tanya tu sorang jer.. so nk puas kan ati saya yg bergelodak cm tsunami ni, saya gi la tnya face to face.. mmg masok la dlm pala otak saya ni.. bila cikgu hanya fokus kt kita mmg secara automatik kita akan phm apa yg cikgu terang kan.. x caya korang buat la.. baru korang phm.. time nk bertanya tu kdg2 saya ajak kwn2 saya.. Ilmu ni lebih berkat kalo kita share kan dgn org lain.. Tu la kata2 cikgu bio saya.. Igt sampai skrg..

Pe lagi yer yg saya buat?


Oh.. Ni mmg penting.. Tak kira la korang ni agama apa sekali pon korang kena sentiasa minta pertolongan dari Tuhan.. Saya ni orang Islam.. Jadi sepanjang tahun saya nak ambik periksa SPM saya akan buat solat hajat.. Cukup la dua rakaat jer.. Asal kan kita buat secara berterusan.. Doa merupakan senjata yg paling kuat bagi umat Islam.. Jadi berdoalah.. Mintak jer kat Tuhan.. Luahkan.. ALLAH Maha Mengetahui.. Dia tahu apa yg kita dah usaha kan.. Cuma DIA nk tgk sama ada kita ni akan berserah@bertawakkal kpd DIA atau tidak..cTime wt solat hajat tu korang mintak la supaya hati korang tu terang benderang.. Senang nk masok ilmu.. Yg len2 tu korang pandai2 la.. X kan tu pon nk kena bagitau? 


Selain solat hajat saya akan buat dua solat sunat ni gak.. Tapi yg ni kdg2.. Satu sbb nya saya terlajak tido walaupon da set time nk wt solat sunat tu.. Saya akan wt solat sunat tahajjud time minggu nk periksa jer coz time tu saya mmg mudah nk bgn.. Alhamdulillah ALLAH permudahkan saya utk bgn di tgh mlm walaupon hnya pada wktu2 tertentu.. Memang tenang ati saya yg gelisah ni pas wt solat tahajjud.. Kuasa Tuhan.. Jadi kalo korang terjaga waktu mlm tu rjin2 kan lah tubuh badan korang tu utk wt solat sunat tahjud.. Ustazah saya (bukan makcik saya yer?) ada ckp org yg wt solat sunat tahajjud ni doa dia lebih mudah utk dimakbulkan oleh ALLAH.. apa lagi? rebut lah peluang ni.. ALLAH tu Maha Pemurah.. DIA akan tolong hamba-hambaNYA yg sentiasa meminta pertolongan..


Satu lagi solat sunat Dhuha.. Saya start wt solat ni time bulan Ramadhan.. Kwn2 saya yg ajak.. Syukur sgt ALLAH pertemu kan saya dgn kawan2 yg baik2 mcm ni.. Terima kasih buat Teha Pilus, Hazirah Ishak, Nadrah dan sume yg ngajak saya untuk berjinak2 menunaikan solat sunat Dhuha.. Mak saya pon menggalakkan saya utk tunai kan solat ni.. Mak saya ckp solat sunat Dhuha ni kunci kpd pintu rezeki kita.. Mmg terbukti apa yg mak saya habak kan tu..

Makcik saya lak habak kt saya "Sekiranya kita ingat pada ALLAH, ALLAH akan pada kita".. Dia ada gak habak dlm bahasa arab tpi saya lupa laa.. Sorrrii...

Ok la..saya sambung len kali la.. yg tu nanti saya akan cerita dgn lebih mendalam cmpy ley wt korang lemas dek kedalamannya (da mula merepek merabannya tu dtg).. Assalamualaikum..

Thursday, 28 March 2013

Undertaker Hilang RXZ



Ramai yang kenal Undertaker kan? Ala yg dok restling kt WWE tu.. Kalo korang still x knl dia saya tak tau la nk ckp pe.. Ok.. Korang pernah ker si Undertaker ni speak in malay? Yes or No? Tambah2 lak dia ckp Melayu time dia punya RXZ hilang.. Apa yg bakal terjadi? Jom kita layan video ni utk ketahui perkara selanjutnya.. Check it out..


video

Video ni saya ambik dekat faradyable.. Ni hanya suka2 sahaja.. Jgn lak nanti fan2 si Undertaker ni ambush saya da la.. Mintak jaoh woohh.. 


Result SPM!!



Yahoo!!! Alhamdulillah, akhirnya saya telah mendapat result SPM yang memang cukup2 memuaskan hati saya.. Terima kasih sangat2 kpd semua cikgu2, frenz2 especially my family yg selalu support saya sepanjang tahun saya nak ambik SPM.. And saya jugak nk mntak maaf kpd cikgu2 sebab x mmpu nk tunai kan hrpn mereka utk dpt kan A+ bagi subjek2 mereka.. Sori lerr sgt yerr cikgu2? hehehe.. saya ni manusia biasa.. bukan nya einstein atau adik adi putra yg ada IQ dan kepandaian yg thp maksimum tu.. De hikmh di sebalik nya tu.. Maybe Tuhan x nk bg saya A+ utk subjek2 tertentu sbb DIA nk suruh saya belajar dgn lebih bersungguh lagi time saya msk U nanti? No play2 pas ni (ley caya ker?).. Hanya DIA Yang Maha Mengetahui.. Setiap apa yang diberikan oleh DIA adalah yang terbaik untuk saya sebenarnya.. 


Albert Einstein
Adi Putra

Ok.. Lps jer saya dpt result ramai (kalo lebih dri dua tu kira rmai gak en?) yg tanya saya apa rahsia di sebalik kejayaan saya ni sebenarnya.. Ceh2.. Da cam secret recipe lak.. Hahaha.. Sebenarnya mmg xde lgsg rhsia.. Betul!! Percaya lah kt muka saya yg suci ni (suci laa sgt).. Urm.. Seingat saya sepanjang saya jadi student saya ni asyik dok kena marah nan cikgu (especially utk subjek BI).. Cmpy kwn2 saya ckp saya ni da jdi target atau aim utk kena marah.. Betul ke? Cmpy skrg saya tak tau.. Saya cuma think positive jer.. Cikgu marah sbb nk suwo kita blaja bukannya sbb kita ni da jdi bullseye target utk dilepaskan kmrhn.. 

Saya ni antara student yg paling senang nk tido kalo dlm kls.. Suara cikgu2 yg berkumandang kt tinge saya ni dah mcm music lullaby lak.. Hahaha.. Ok.. Kalo rasa mngantuk tu dah tembak dua biji mata saya ni, saya pasti akan kaco kwn2 saya.. Cyan dowg.. Xpasal2 kena lepok x pon kena cubit nan saya.. Dah lebam bdn2 dowg.. Kejam x saya ni? Hahaha.. Tapi kadang2 tu saya bagi la massage scara percuma.. Sbgai ganti utk bdn2 dowg yg da lbm biru2 cm dlm citer Avatar (sama ker?.. lantak lah).. Satu lagi.. Saya ni kalo pala otak saya dah tepu cm tepung nk buat donut, saya mesti akan main game atau baca komik.. Memandang kan saya dduk kt asrma x dpt ler men game.. Yg tu saya buat bila balik umah jer.. Kt prep lak?? Pe yg saya buat hah?? Ohh.. Saya selalu crik kwn2 yg cm xde keje pastu mula lah saya bukak salon rmbut saya yg ala2 game sally salon tu.. da mcm2 stail saya buat kt rmbut dowg.. stailista la konon nya.. Hahaha..


Ni la game yg saya goma men.. Best woohh..
Sume komik yg ada kt atas ni saya dah baca.. Animefreak tol!!

Bese lah saya ni manusia bukannya robot yg belajar jer 25 jam (trademark iklan sunsilk).. Ley jdi biol kalo saya buat mcm tu.. Hahaha.. Tapi men2 gak but bila perasaan rajin nak bljar tu dtg mmg xde cpew ley kco.. Cmpy kwn2 saya sendiri ckp saya ni cm da dduk nan dunia saya sndiri.. Saya pelik lah.. Time saya nga khusyk time tu laa dowg rjin nk tnya.. time nga jdi sewel2 nk ngaco owg xde lak cpew2 yg tnya.. Pelik2.. Tpi biasa nyer time da di awang-awangan saya akn wt donno jer bila owg tanya.. khusyuk sgt cmpy x dgr owg panggil saya.. Dhsyt2..

Sepanjang saya jdi student SPM ada lah certain2 bnda yg saya amalkan.. Alhamdulillah mmg berkesan.. Tapi mesti istiqamah laa time buat tu.. Jgn la dlm time nk periksa tu jer kita buat.. Mana nk berkesan kalo da cm tu? Huh tgn saya dah rasa pnt laa.. Ok lerr.. Tips yg saya amalkan spjang tahun peperiksaan saya akn update di kemudian hari.. Bye2.. Assalamualaikum.. 

p/s : wt Teacher Huda thanx laa sgt2 ngajor saya Fizik.. Dpt gak A-.. Sori ler x smpat nk jmpa.. Satu lagi saya nk ucp kan byk2 trimas kpd Cikgu Aida sbb nganta saya balik rumah ustazah selalu.. Ngabeh en minyak keta Cikgu jer.. Jasamu sentiasa dikenang (skema lak ayt saya ni)..

Monday, 25 March 2013

Komik KL Gangster - Cakap Besar ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Gila Game ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Tipu ( Kelakar! )



Komik KL Gangster - Lawan Zombie ( Kelakar! )


Komik KL Ganster - Minyak Tancho ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Capslock ( Kelakar! )


Komik KL Ganster - Zizan Vs Usop Wilcha ( Kelakar! )


Komik KL Ganster - Sabun Taharah ( Kelakar! )


Komik KL Ganster - Kisah Silam ( Kelakar! )


Komik KL Ganster - Abang Long Dil ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Abang Long Dil Vs Mia Sara ( Kelakar! )


Komik Boys Over Flower - Budak Baru ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Main Pisau ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Mengidam ( Kelakar! )


Komik KL Gangster - Ciuman Jai ( Kelakar! )


Komik KL Gangster Vs Crow Zero ( Kelakar! )


Komik Ombak Ridu - Berlakon Kahwin


Komik Ombak Rindu - Lemas ( Kelakar! )


Komik Ombak Rindu - Gila Bola ( Kelakar! )


Komik Ombak Rindu - Kecewa ( Kelakar! )


Komik Ombak Rindu - Ayam Kampung ( Kelakar! )


Komik Harry Potter - Buku ( Kelakar! )


Komik Harry Potter - Seeker Baru ( Kelakar! )


Komik City Hunter - Botak ( Kelakar! )


Alkisah Gadis Bertudung Labuh ( Part 4 )


Cerita ni dah sampai part 3 dah pon.. habis mana part last dia? Ok ni lah dia part 4 a.k.a part last.. Jom kita baca.. Check it out..
_______________________________________________________________________________



Mendekatkan Jodoh dengan Lelaki Soleh

Aku hairan melihat beberapa orang temanku yang mulanya bertudung labuh tapi akhirnya menukar penampilan kerana takut tidak dipinang. Aku hormati penampilannya selagi masih menutup aurat namun jika itu alasannya, dia mungkin tersilap. Aku yang tetap bertudung labuh ini juga akhirnya yang agak cepat menerima pinangan. Suamiku mengakui antara faktor yang meyakinkannya pada agamaku saat memilih bunga untuk disunting adalah kerana nilai tudung labuhku. Wanita bertudung labuh lumrahnya hanya berani dirisik oleh lelaki yang mempunyai persiapan agama. Jika malas hidup beragama, mereka akan berfikir beribu kali untuk memiliki seorang suri yang bertudung labuh. Rasa tidak layak. Rasa perlu membaiki diri terlebih dahulu.
Pernah juga aku dan suami cuba memadankan beberapa orang temanku dengan lelaki-lelaki soleh yang kami kenali. Apabila biodata bertukar tangan, gadis bertudung labuh rupa-rupanya menjadi kriteria penting seorang lelaki soleh. Malang bagi temanku yang sebenarnya baik dan berbudi bahasa, namun kerana penampilannya itu melambatkan jodohnya. 

Alkisah Gadis Bertudung Labuh ( Part 3 )


Hari tu korang sume dah baca part 2 kan? Ok hari korang baca pula Alkisah Gadis Bertudung Labuh ( Part 3 ).. Check it out.. :)
_______________________________________________________________________________



Menyelamatkan Beg Tanganku daripada Ragut

Seorang temanku dari Brunei sudah beberapa hari tidak datang ke kelas sarjana. Aku risaukan keadaannya. Apabila dia datang kembali, aku segera bertanya. Dia menunjukkan pipinya yang calar sambil bercerita dengan juraian air mata. Dua orang pemuda yang menunggang laju meragut beg tangannya. Dia ikut terseret. Ketika itu pula dia sedang mengandung dua bulan. Hampir-hampir keguguran. Kedua-dua lututnya terluka. Pipi dan tangannya tercalar. Berdarah.
Aku sedih mendengar ceritanya. Dia memegang hujung tudungku sambil menyimpulkan, Jika akak pakai tudung labuh macam ni, tentu diorang tak nampak beg tangan akak. Kata-kata itu membuatkanku benar-benar berfikir jauh. Aku bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana tidak pernah menjadi mangsa ragut. Baru aku sedar, rupa-rupanya antara faktor yang menyelamatkanku adalah kerana beg tanganku sentiasa tersembunyi di bawah tudung labuh. Cuba anda bertanya kawan-kawan anda yang menggalas beg tangan di bawah tudung labuh, pernahkah mereka menjadi mangsa ragut?

Sunday, 17 March 2013

Alkisah Gadis Bertudung Labuh ( Part 2 )



Jom kita baca kisah gadis bertudung labuh part 2 ni.. Check it out..
______________________________________________________________________________


Terlindung daripada Mata Mat Rempit

Suatu hari, aku ingin pulang ke kampusku di UIA setelah bercuti pertengahan semester di kampung halaman. Seperti biasa, aku membeli tiket bas dan berusaha mencari bas yang mempunyai tempat duduk seorang. Request. Ini penting bagi mengelakkan aku terpaksa bermalam di dalam bas dengan bertemankan seorang lelaki asing di sebelah. Akhirnya kumembeli tiket dengan sebuah syarikat bas yang belum pernah ku naiki . Sebelum menaiki bas, aku berpesan kepada pemandu kedua agar menurunkan aku di Greenwood. Semua mata terlena melepaskan kelelahan hidup dengan mengembara ke alam mimpi yang seketika. Kedengaran sayup-sayup suara pemandu bas mengejutkan aku dari tidurku. Lantas aku terjaga separuh sedar. Ketika itu, aku duduk di kerusi seorang paling depan, tidak jauh dari pemandu.
Jam baru menunjukkan pukul 4.30 pagi. Badanku amat penat dan urat kepala terasa merenyuk. Aku bangkit dari kerusiku dalam keadaan mamai menuruni bas. Ketika berada di luar bas, aku masih sangat mengantuk. Terasa secepat kilat bas meninggalkanku. Ya Allah! Aku terkejut kerana hanya aku seorang yang menuruni bas. Lagipun, tempat bas itu memberhentikan aku bukannya tempat perhentian bas di Greenwood seperti kebiasaan. Aku langsung tidak mengenali tempat itu. Tiada peluang untukku bertanya atau membatalkan saja tempat perhentian itu. Nyata aku sudah terlewat. Asap bas pun sudah tidak kelihatan.
Aku berada di sebuah perhentian bas. Jalan raya di hadapannya lurus. Lengang. Sunyi. Kawasan sekitarnya adalah kawasan perumahan yang sedang bergelap. Jalur-jalur cahaya hanya sedikit. Kupandang ke belakang dan mendapati tidak jauh dari situ terdapat sebuah masjid. Namun, ia kelihatan gelap. Sunyi. Kelihatan seekor anjing berwarna hitam, besar dan garang sedang berlegar-legar di luar pagar masjid. Ya Allah, pada-Mu aku bertawakal. Aku segera menelefon kenalan rapatku, Puan Norliza Mohd Nordin untuk mengambilku. Pada masa yang sama, mataku melilau mencari kayu atau besi yang akan kugunakan sebagai senjata seandainya anjing itu mendekatiku.
Di mana? Tanya Puan Norliza. Susah-payah aku cuba menerangkan lokasi yang asing itu. Tambahan pula, aku tidak dapat melihat papan tanda yang menunjukkan nama masjid. Kehadiran anjing itu membuatkan aku tidak berani menghampiri masjid. Sukar Puan Norliza mentafsirkan lokasi aku berada. Tiba-tiba, sekumpulan samseng jalanan dengan pelbagai aksi motosikal yang berbahaya berhenti beramai-ramai di seberang jalan tempatku berada. Bagaikan ada mesyuarat penting di situ. Aku tiada tempat bersembunyi. Apa yang mampu kulakukan adalah tetap berdiri di tempatku dan membaca segala ayat al-Quran yang pernah kuhafal. Tawakalku memanjat langit dunia. Kebetulan, aku berjubah hitam dan bertudung labuh warna hitam. Aku menggunakan kesempatan itu untuk menyembunyikan diriku di balik warna malam. Cebisan kain turut kututup pada wajahku yang berkulit cerah.
Saat yang amat mendebarkan dalam hidupku, kelihatan anjing yang garang sedang berlari ke arahku. Kupujuk hati, anjing itu akan baik padaku kerana ia tidak menyalak. Samseng jalanan pula seakan sedang memandang-mandang ke arah lokasiku. Ketika itu, aku mengucapkan dua kalimah syahadah berkali-kali. Aku siapkan emosi untuk berjihad mempertahankan diri. Biar nyawa jadi taruhan, menyerah tidak sekali! Allah menjadi saksi. Aku bagaikan tidak percaya apabila melihat anjing itu sekadar melintasiku seolah-olah langsung tidak melihatku di balik kegelapan. Walau bagaimanapun, aku masih resah melihat samseng jalanan asyik memandang ke arahku. Aku bertambah risau membayangkan Puan Norliza mungkin tidak dapat mengagak lokasiku itu kerana dia asyik menelefonku. Tiba-tiba samseng jalanan itu beredar. Bunyi ekzos mengaum pergi, pelbagai aksi. Mereka seakan-akan memandang dengan pandangan yang kosong sahaja ke arahku sebentar tadi. Puan Norliza pula sampai, menambahkan syukurku. Hatiku yakin, Allah telah menyelamatkanku di balik tudung labuh berwarna gelap itu. Alhamdulillah!
Ya! Ya! Ya! Kudengari suara-suara hatimu yang sedang berbisik, Ramai saja yang bertudung labuh tapi tak baik. Tudung tak labuh pun masih tutup aurat. Dont judge people by its cover. Kuhormati semua kata-kata ini sepertimana kuhormati dirimu yang masih bertudung. Alhamdulillah. Aku cuma berkongsi secebis pengalaman dalam hidupku yang menyebabkan kurasakan tudung labuh terlalu istimewa. Buat adik-adik remaja yang pernah bertanya, akak harap adik menemui jawapannya.

Alkisah Gadis Bertudung Labuh ( Part 1 )



Artikel ni saya ambil dari satu blog.. Maybe ramai yang dah tahu cerita ni and maybe juga ada yang still tak tahu.. Jadi apa salah nya saya mengingatkan kembali dekat korang2 sume kisah cerita ni..  Jom kita ramai2 renung-renung kan cerita ni.. Check it out.. 

_______________________________________

Aku tidak mahu berbicara panjang tentang kewajipan menutup aurat. Apa yang ingin kukongsi di sini adalah tentang beberapa peristiwa dalam hidupku yang membuatkan aku berasa tudung labuh itu benar-benar istimewa. Allah banyak kali menyelamatkan dan memudahkan urusanku dengan asbab tudung labuh.



Dikejar Tebuan Tanah

Dalam satu program motivasi remaja, aku menyertainya sebagai salah seorang fasilitator. Antara aktiviti yang dilakukan ialah jungle trekking. Aku mengetuai barisan remaja puteri yang siap sedia memasuki hutan. Taklimat dan doa dimulakan. Menderap ke tengah belantara, tiba-tiba peserta puteri paling depan terlanggar sarang tebuan tanah. Tebuan tanah berterbangan garang. Sedia menyerang. Peserta itu menjerit kesakitan kerana disengat. Peserta di belakangnya turut menjerit ketakutan. Aku yang turut berada di barisan depan ketika itu melaungkan takbir. Lantas mengarahkan peserta yang lain berundur. Mereka bertempiaran lari.

Sementara aku tetap bertahan di situ. Kututup sebahagian wajahku dengan tudung labuhku. Tangan turut kusembunyikan di bawah tudung labuh. Kulindungi beberapa peserta yang terkepung dengan tudung labuhku agar tidak disengat lagi. Segera kubawa mereka berundur. Ajaibnya, seekor tebuan pun tidak berjaya menyengatku. Subhanallah! Maha Suci Engkau yang menyelamatkan aku dengan secebis kain buruk ini.

Anak Kembar ( Kelakar! )



Empat orang bakal ayah sedang menunggu kelahiran bayi mereka diruang rehat sebuah hospital. Kegelisahan jelas diriak muka mereka…
Seorang jururawat keluar dari bilik pembedahan lalu berkata kepada lelaki yang pertama, “Tahniah! Isteri Tuan selamat melahirkan anak kembar dua.
Kembar dua! Kebetulan pula, saya bekerja di menara berkembar Petronas,” kata lelaki yang pertama dengan riangnya.
Beberapa minit kemudian, seorang jururawat lain datang memberitahu kepada lelaki kedua, “Isteri Tuan selamat melahirkan bayi kembar tiga. Tahniah!
Apa? Kembar tiga! Saya bekerja dengan 3D Corporation“, kata lelaki yang kedua.
Setengah jam kemudian, seorang jururawat memberitahu kepada lelaki ketiga, “Tahniah! Isteri Tuan selamat. Tuan dikurniakan anak kembar empat” kata jururawat itu dengan tenang.
Kembar empat! Sungguh saya tak menduga kejadian ini, saya pula bekerja di Four Season Hotel,” kata lelaki ketiga dengan gembira.
Lelaki yang keempat mula mundar-mandir kegelisahan. Ketiga-tiga lelaki tadi berasa hairan melihat keadaan lelaki keempat itu. Mereka bertanya,“Apakah yang merunsingkan awak?”
Dengan perasaan gelisah dia menjawabSaya bekerja di Seven Eleven.